piątek, 6 kwietnia 2012

Kurczak z gyrosem w sosie z mascarpone, podawany z ryżem i rucolą z vinaigrette


Szybki, prosty i niezwykle aromatyczny lunch! Zamiast ryżu można wykorzystać kaszę kuskus.



Składniki:
2 filety z kurczaka lub 3 filety z ud z kurcząt
2 łyżki przyprawy gyros
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oleju, ja użyłam oliwy z suszonych pomidorów
5-6 łyżek wody
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
100g serka mascarpone

Vinaigrette:
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka octu winnego
mały ząbek czosnku
sól do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ciepłej wody


Mięso* umyć, osuszyć, pokoić w kostkę i dodać przyprawy. Na patelni rozgrzać oliwę z suszonych pomidorów, podsmażyć mięso na złoty kolor. Dodać 5 łyżek wody, dusić kilka minut pod przykryciem. Następnie dodać serek mascarpone, doprowadzić do jego rozpuszczenia.

Ryż ugotować na sypko, filiżankę zmoczyć zimną wodą, nalożyć do niej ryż, mocno ubić, następnie odwrócić na talerzu (jak babkę z piasku).

Musztardę ucieramy z siekanym czosnkiem, octem winnym i oliwą z oliwek, na koniec dodajemy wodę oraz solimy do smaku.

Rucolę myjemy pod bieżąca wodą, osuszamy i polewamy sosem vinaigrette.

Uformowany ryż polewamy sosem i nakładamy kawałki mięsa.

*Jeśli użyjemy filetów z ud kurcząt, mięso nie będzie suche.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz