Jeden z lepszych serników jaki do tej pory zrobiłam. Niesamowicie delikatny, kremowy, rozpływa się w ustach. Jeśli ktoś Was miał problemy z pękającym sernikiem, ten przepis je rozwiązuje, zawsze wychodzi równy i idealnie gładki!
Składniki na kruchy spód:
100g masła
200g mąki pszennej
1 jajko
100g szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, szczyptę soli i dobrze wymieszać. Do suchych składników dodać całe jajko i posiekane w kostkę zimne masło. Całość wyrobić na jednolitą masę. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Masa serowa:
1kg sera 3-krotnie mielonego
1 szklanka cukru
4 białka
8 żółtek
½ kostki masła
2 szklanki mleka 2%
2 budynie waniliowe
Ser utrzeć z żółtkami, sypkimi budyniami i roztopionym masłem.Do masy dodać mleko. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Pianę dokładnie połączyć z masą serową
Białkowa pianka:
4 białka
szczypta soli
½ szklanki cukru
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
Kruche ciasto wyłożyć na blaszkę, ugniatając opuszkami palców. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na złoty kolor. Masę serową wylać na upieczony spód, piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Na koniec wyłożyć pianę i piec przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz