Choć z pewnością są dużo zdrowsze niż zwykłe ciastka, prawdopodobnie też mniej kaloryczne. To jednak kwestia sporna, ponieważ są tak pyszne i uzależniające, że ręka sama po nie sięga! Zrobione dziś po południu, a połowy już nie ma...
To mój przysmak z dzieciństwa, uwielbiałam jak mama wrzucała mi je do chlebaka. Są intensywnie czekoladowe i słodziutkie, dają energię na cały dzień ( co nie oznacza, że najlepiej smakują wieczorem!)
Przepis pochodzi z opakowania płatków owsianych, odkryty już kilka bądź kilkanaście lat temu!
3 szklanki płatków owsianych górskich
100g kostki masła
4 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru (ja dałam troszkę mniej)
8 łyżek mleka
Masło, mleko, cukier i kakao rozpuścić i doprowadzić do wrzenia. Garnek odstawić z palnika, wsypać płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Gorącą masę wykładać na papier do pieczenia. Gdy ostygną są gotowe do jedzenia :)
Super przepis! Taki prosty, a ciasteczka na pewno są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię na moim blogu: http://krainaroznychsmakow.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html
OdpowiedzUsuń