Specjalny tort na specjalną okazję. Uroczy, delikatny, lekki, owocowy, czyli taki jaki najbardziej lubimy latem!
Karmelową dekorację przygotowujemy przed podaniem, w innym przypadku karmel rozpuści się :)
Biszkopt:
5 jajek
7 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki oleju
3 łyżki wrzątku
szczypta soli
150ml soku jabłkowego
Masa:
500 ml śmietany kremówki
250g mascarpone
2 fixy do śmietany
5 czubatych łyżek cukru pudru
300g malin
300g borówek amerykańkich
Karmel:
5 łyżek cukru
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i cały czas ubijamy. Dodajemy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, a na końcu wrzątek.
Wylewamy na tortownicę, pieczemy 15-20 minut w temperaturze 170°C.
Śmietanę z fixem i cukrem ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy mascarpone. Biszkopt przekrawamy na dwie równe części, nasączamy sokiem jabłkowym. Wykładamy połowę borówek i malin, następnie zalewamy masą śmietanową. przykrywamy biszkoptem. Resztę śmietany wykładamy na górę i boki, ozdabiamy pozostałymi owocami.
Cukier rozpuszczamy na patelni, mieszamy aż nabierze złotego koloru. łyżeczką wylewamy gorący karmel na owoce, robiąc siateczkę z wąskich pasków.
ja już tyle razy kombinowałam z karmelowymi dekoracjami... ani razu się nie udało :p widać karmel nie jest mi przeznaczony ;) torcik przecudny, mamcia pewnie zachwycona ;)
OdpowiedzUsuń