piątek, 20 kwietnia 2012

Puszysty omlet z wiejską szynką, cebulą, szpinakiem i sosem gorgonzola

Choć sama nie przepadam za omletami, ten smakował mi wyjątkowo dobrze! Ciepły sos świetnie komponuje się ze szpinakiem, nadaje całości wyrazistego smaku, nie odbierając puszystości i delikatności omletowi. Lunch gotowy w 15 minut...



Składniki:

2 jajka
4 łyżki mleka 2 %
½ niedużej cebuli
3 plasterki wiejskiej szynki
6-7 łyżeczek szpinaku (ugotowanego i przyprawionego)
½ łyżeczki masła
2 łyżki parmezanu
sól i pieprz do smaku

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w plasterki szynkę i cebulę w piórka. Usmażyć na złoty kolor. W misce roztrzepać dwa jajka z mlekiem, solą oraz pieprzem, następnie wylać na patelnie. Łyżeczką nałożyć szpinak, całość posypać parmezanem. Smażyć na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 5-7 minut!

Sos:

5 dag gorgonzoli
4 łyżki śmietanki 18%
szczypta białego pieprzu

Na wolnym ogniu podgrzać śmietankę doprowadzająć do całkowitego rozpuszczenia w niej gorgonzoli. Doprawić białym pieprzem.

Omlet wyłożyć na talerz, polać gorącym sosem!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz