piątek, 4 maja 2012

Wiosenne placki z cukinii

Zdrowe i pyszne! Wydawałoby się, że to zestawienie niemożliwe! Potrójnie zielona bomba witaminowa, idealna na upały :)


1 nieduża cukinia
½ cebuli
łyżeczka masła
3 łyżki otrębów owsianych
5 łyżek mąki kukurydzianej
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka koperku
5 dag tartego żółtego sera
sól, pieprz



Na dużych oczkach zetrzeć cukinię, posolić i odcisnąć nadmiar wody. Cebulę pokroić w kostkę i udusić na maśle, lekko posolić, żeby się nie zrumieniła. Do cukinii dodać całe jajko, otręby, mąkę kukurydzianą i pszenną, żółty ser, sól, pieprz, posiekane zioła i dokładnie wymieszać!*

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym!


* Ciasto powinno być konsystencji kwaśnej śmietany, jeśli będzie rzadsze dodajemy mąkę pszenną do uzyskania pożądanej konsystencji :)

2 komentarze:

  1. Czaję się na placki z cukinii i jeszcze ich nie robiłam. Moja strata. Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie cukini i otrębów. Zapisane do wypróbowania :]

    OdpowiedzUsuń