środa, 18 kwietnia 2012

Z miłości do słodkości: lekki torcik jagodowo-truskawkowy z bezą


Mocno owocowy, puszysty lekki torcik. Dość pracochłonny, ale jest wart poświęceń! Ciężko zjeść tylko jeden kawałek... 



Składniki na biszkopt:

6 jajek
1 szklanka mąki
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju

 Masa:
250g serka mascarpone
300g śmietany kremówki
1 szklanka mleka
2 płaskie łyżki żelatyny
8 łyżek cukru pudru
2 żółtka
1 laska wanilii
300g czarnych jagód
500g truskawek

Beza:
2 białka
 łyżek cukru

*Poncz: ½  szklanki wody,1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru – całość zagotować i wystudzić

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Połączyć z żółtkami, przesianą mąką z proszkiem. Na koniec dodać olej. Ciasto wylać na wysmarowaną wcześniej tortownicę. Piec w temperaturze 180°C, przez około 15-20 minut, do uzyskania tzw. suchego patyczka.
W gorącym mleku rozpuścić żelatynę i dodać pestki z laski wanilii, gdy cała żelatyna rozpuści się dobrze ostudzić mleko. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodać do niej serek mascarpone i dokładnie połączyć. Mikserem ubić na sztywno dobrze schłodzoną kremówkę. Oby dwie masy połączyć ze sobą, dodać schłodzone, ale wciąż płynne mleko. Całość schłodzić w lodówce przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i ubijać do jego całkowitego rozpuszczenia. Na papierze do pieczenie odrysować tortownice, rękawem cukierniczym uformować obręcz. Piec w piekarniku w temperaturze 150°C przez 20 minut, pozostawić do ostygnięcia w ciepłym piekarniku.

Biszkopt przeciąć na pół, nasączyć ponczem, ułożyć owoce wg uznania i wylać ½ tężejącej masy( by uformować tort używam regulowanej obręczy). Przykryć pozostałym biszkoptem, wylać masę, ułożyć bezę i ozdobić owocami.


3 komentarze:

  1. Jeszcze nie jadłam a już go uwielbiam :) Wszystkiemu co z bezą mówię TAK :)
    slonoslodki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmietankowy kremik i kwaśne jagody???!!!

    PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki efekt jest wart każdego nakładu pracy :) Owocowo, lekko, krucho...bosko!

    OdpowiedzUsuń