Mocno owocowy, puszysty lekki torcik. Dość pracochłonny, ale jest wart poświęceń! Ciężko zjeść tylko jeden kawałek...
Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Masa:
250g serka mascarpone
300g śmietany kremówki
1 szklanka mleka
2 płaskie łyżki żelatyny
8 łyżek cukru pudru
2 żółtka
1 laska wanilii
300g czarnych jagód
500g truskawek
Beza:
2 białka
6 łyżek cukru
*Poncz: ½ szklanki
wody,1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru – całość zagotować i
wystudzić
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
Połączyć z żółtkami, przesianą mąką z proszkiem. Na koniec dodać olej. Ciasto wylać
na wysmarowaną wcześniej tortownicę. Piec w temperaturze 180°C,
przez około 15-20 minut, do uzyskania tzw. suchego patyczka.
W gorącym mleku rozpuścić żelatynę i dodać pestki z laski
wanilii, gdy cała żelatyna rozpuści się dobrze ostudzić mleko. Żółtka utrzeć z
cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodać do niej serek mascarpone i
dokładnie połączyć. Mikserem ubić na sztywno dobrze schłodzoną kremówkę. Oby
dwie masy połączyć ze sobą, dodać schłodzone, ale wciąż płynne mleko. Całość
schłodzić w lodówce przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i ubijać do jego
całkowitego rozpuszczenia. Na papierze do pieczenie odrysować tortownice,
rękawem cukierniczym uformować obręcz. Piec w piekarniku w temperaturze 150°C
przez 20 minut, pozostawić do ostygnięcia w ciepłym piekarniku.
Biszkopt przeciąć na pół, nasączyć ponczem, ułożyć owoce wg
uznania i wylać ½ tężejącej masy( by uformować tort używam regulowanej
obręczy). Przykryć pozostałym biszkoptem, wylać masę, ułożyć bezę i ozdobić
owocami.
Jeszcze nie jadłam a już go uwielbiam :) Wszystkiemu co z bezą mówię TAK :)
OdpowiedzUsuńslonoslodki.blogspot.com
Śmietankowy kremik i kwaśne jagody???!!!
OdpowiedzUsuńPYCHA!
Taki efekt jest wart każdego nakładu pracy :) Owocowo, lekko, krucho...bosko!
OdpowiedzUsuń