Makaron pachnący wiosną, latem i Włochami jednocześnie. Delikatny kremowy sos cudownie łączy się z wyrazistymi suszonymi pomidorami i kaparami! Orzechowy smak rucoli nadaje całości charakteru!
paczka makaronu tagliatelle 500g
½ cebuli
200g wędzonego boczku
Słoiczek suszonych pomidorów (250g)
5-6 łyżek kaparów
300g serka mascarpone
200g rucoli
garść świeżo startego parmezanu
Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać 3-4 łyżki oliwy
z suszonych pomidorów, podsmażyć pokrojone na cienkie paseczki kawałki boczku,
cebule pokrojoną w piórka i posiekane suszone pomidory oraz kapary. Gdy cebula się zezłoci
dodać 3-4 łyżki wody i dusić około minuty.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wrzucić na
patelnię, dodać serek mascarpone, mieszać aż wszystkie składniki połączą się ze
sobą.
Rucolę umyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć. Wyłożyć na
talerz, a na nią makaron. Całość posypać świeżo startym parmezanem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz