niedziela, 15 kwietnia 2012

Tagliatelle Marakesz



Makaron pachnący wiosną, latem i Włochami jednocześnie. Delikatny kremowy sos cudownie łączy się z wyrazistymi suszonymi pomidorami i kaparami! Orzechowy smak rucoli nadaje całości charakteru!


paczka makaronu tagliatelle 500g
½ cebuli
200g wędzonego boczku
Słoiczek suszonych pomidorów (250g)
5-6 łyżek kaparów
300g serka mascarpone
200g rucoli
garść świeżo startego parmezanu


Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać 3-4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, podsmażyć pokrojone na cienkie paseczki kawałki boczku, cebule pokrojoną w piórka i posiekane suszone pomidory oraz kapary. Gdy cebula się zezłoci dodać 3-4 łyżki wody i dusić około minuty.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wrzucić na patelnię, dodać serek mascarpone, mieszać aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Rucolę umyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć. Wyłożyć na talerz, a na nią makaron. Całość posypać świeżo startym parmezanem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz