Ostre naleśniki z aksamitnym sosem beszamelowym, najlepiej smakują polane dipem czosnkowym :) Z podanych proporcji wychodzi 10 naleśników.
Farsz :
700g wieprzowego mięsa mielonego
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
puszka czerwonej fasoli
3 duże cebule
3-4 łyżki oleju
4-5 ząbków czosnku
2 papryczki chilli
1 łyżeczka słodkiej/ostrej papryki
1/2 szklanki wody
Sos czosnkowy:
kubek jogurtu greckiego
4 łyżki majonezu
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
duży ząbek czosnku
Kukurydziane naleśniki:
2 duże jajka
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
1,5 wody gazowanej
szklanka mleka
Sos beszamelowy:
2 szklanki mleka
2 płaskie łyżki masła klarowanego
4 łyżek mąki
sól
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i czosnek posiekany w plasterki, lekko solimy. Stopniowo dorzucamy mięso mielone, widelcem rozdzielając na małe kawałeczki. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy wodę, przecież pomidorowy i chilli. Dusimy pod przykryciem 5-8 minut. Solimy do smaku. Ściągamy z ognia, dodajemy czerwoną fasolę.
Z podanych składników przygotowujemy sos czosnkowy, odstawiamy do lodówki, żeby się przegryzł.
W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę sól i wodę, Mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy na 2-3 minuty, żeby mąka wchłonęła wodę. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i parzymy ją. Garnuszek ściągamy z ognia, stopniowo dodajemy mleko, trzepaczką rozbijając grudki, doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Całość zagotowujemy cały czas mieszając.
Naleśniki zawijamy z mięsnym farszem jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wierzch smarujemy sosem beszamelowym, posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C
To naleśniki moich marzeń:) Nie lubię tych na słodko, a taki z mięsnym farszem...mniam, już mi ślinka leci! Szkoda tylko, że to co takie pyszne, musi być tuczące:(
OdpowiedzUsuń