sobota, 12 maja 2012

Malinowo-brzoskwiniowy tort z czekoladowym biszkoptem

Dzięki dużej ilości owoców, tort jest lekki i orzeźwiający. Kwaskowe maliny, słodkie brzoskwinie, czekoladowy biszkopt i delikatna śmietana z mascarpone tworzą doskonały zestaw.Bogactwo kolorów zachęca do jedzenia :)




Biszkopt:

6 jajek
3 łyżki wody
1 szklanka mąki
3 łyżki oleju
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru

Poncz:

1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego
1 łyżka kakao

Masa:

330g śmietany kremówki
300g serka mascarpone
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka żelatyny
puszka brzoskwiń
300g malin, mrożonych lub świeżych
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego



* garść prażonych płatków migdałów do dekoracji

Białka mieszamy z zimną wodą, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż zrobi się lśniąca. Łączymy z żółtkami, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, kakaem. Na koniec dodajemy olej, wykładamy na wcześniej wysmarowaną tortownicę.

Poncz przygotowujemy zagotowując wodę z podanymi składnikami.

Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie równe części.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, słodzimy. W osobnej misce ucierany serek mascarpone z cukrem waniliowym. Oby dwie masy łączymy ze sobą delikatnie mieszając. Do całości dodajemy żelatynę rozpuszczoną w mleku. Połowę masy wylewamy na jedną część nasączonego biszkoptu, układamy na niej połowę malin i pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy ponczem, zalewamy resztą masy. Na wierzchu układamy owoce, zdobimy płatkami migdałowymi.





2 komentarze: