środa, 16 maja 2012

Letnia sałata z gruszką

Sałata świetnie pasuje do mięs, także z grilla. Użyłam rucoli, choć można ją zstąpić sałatą lodową, roszponką, młodym szpinakiem, bądź dowolnym mixem sałat!


100g rucoli / sałaty lodowej/ roszponki/ młodego szpinaku
2 dojrzałe gruszki
5 łyżek prażonych pestek dyni
3 łyżki posiekanych, prażonych orzechów włoskich
100g sera camembert lub brie
70g gorgonzoli
1 nieduża czerwona cebula *

Sos balsamico:
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
8-10 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
½ łyżeczki musztardy dijon

Umytą, osuszoną  sałatę mieszamy z pokrojoną w piórka cebulą, prażonymi pestkami dyni i orzechami, posiekaną w kostkę gruszką i serami. Przed podaniem polewany sosem i całość, energicznie,  krótko mieszamy.



*Jeśli sparzymy wrzątkiem cebulę pokrojoną w piórka, będzie łagodniejsza w smaku


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz