Klasyk, nie wymagający żadnej reklamy ani pochwał! Największą jego zaletą jest to, że zawsze się udaje ;)
500g mąki pszennej
4 całe jajka
8 łyżek cukru
100g masła
szczypta soli
Zaczyn:
1 szklanka mleka 2%
3 łyżki cukru
6 łyżek mąki
50g drożdży
Kruszonka:
100g masła
120g mąki
70g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego
Ponadto:
250g rabarbaru
2 łyżki cukru
Mleko podgrzewamy w większym rondelku, następnie ściągamy z ognia. Rozpuszczamy w nim drożdże, cukier i mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy całe jajka, cukier, szczyptę soli i rozpuszczone na wolnym ogniu masło. Całość wyrabiamy. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy do masy i dobrze wyrabiamy, do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące. Nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rabarbar kroimy w kostkę, obsypujemy cukrem.
Zimne masło łączymy opuszkami palców z mąką i cukrem, do uzyskania piaskowatych grudek.
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, na nim układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25-30 minut.
Ostudzony placek polewamy lukrem!
piekny :) ile go wychodzi?
OdpowiedzUsuńRobiłam w oryginalnej piekarnikowej blaszce o wymiarach 34 x 35 cm. Wyszedł wysoki :)
Usuń