niedziela, 6 maja 2012

Placek drożdżowy z rabarbarem

Klasyk, nie wymagający żadnej reklamy ani pochwał! Największą jego zaletą jest to, że zawsze się udaje ;)




500g mąki pszennej
4 całe jajka
8 łyżek cukru
100g masła
szczypta soli

Zaczyn:
1 szklanka mleka 2%
3 łyżki cukru
6 łyżek mąki
50g drożdży

Kruszonka:
100g masła
120g mąki
70g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego

Ponadto:
250g rabarbaru
2 łyżki cukru

Mleko podgrzewamy w większym rondelku, następnie ściągamy z ognia. Rozpuszczamy w nim drożdże, cukier i mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy całe jajka, cukier, szczyptę soli i rozpuszczone na wolnym ogniu masło. Całość wyrabiamy. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy do masy i dobrze wyrabiamy, do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące. Nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rabarbar kroimy w kostkę, obsypujemy cukrem.

Zimne masło łączymy opuszkami palców z mąką i cukrem, do uzyskania piaskowatych grudek.

Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, na nim układamy  owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25-30 minut.

Ostudzony placek polewamy lukrem!


2 komentarze:

  1. piekny :) ile go wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam w oryginalnej piekarnikowej blaszce o wymiarach 34 x 35 cm. Wyszedł wysoki :)

      Usuń