środa, 16 maja 2012

Tarta z zielonymi szparagami i parmezanem


Sezon szparagowy w pełni, trzeba go wykorzystać najlepiej jak możemy. To jedna z wielu pysznych szparagowych propozycji. Delikatne zielone szparagi w połączeniu z wyrazistym parmezanem i masą jajeczną  nabierają charakteru :)



100g masła
1,5 szklanki mąki
3 łyżki wody
4 łyżki parmezanu, starego na drobnych oczkach
szczypta soli
15-20 zielonych szparagów, najlepiej dość cienkich
150g wędzonej szynki

Zalewa:
150 ml śmietanki 18%
50 ml mleka
3 jajka
Sól, czarny pieprz
5 łyżek tartego parmezanu

Zimne masło siekamy z mąką, dodajemy masło, sól i parmezan. Ugniatamy na jednolitą masę, formujemy kulę i odstawiamy do lodówki.

Szparagi gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie, gdy będą al  dente hartujemy w zimnej wodzie i osuszamy.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, leniuszki oblepiają ściany foremki używając opuszków palców :) Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem, wysypujemy na niego groch lub fasolę, by kruche ciasto było równe. Podpiekamy 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

W tym czasie, w misce roztrzepujemy widelcem lub miotełką jajka ze śmietaną i mlekiem, na koniec dodajemy tarty parmezan, lekko solimy i pieprzymy.

Na podpieczonym spodzie układamy szparagi, główkami do środka, posypujemy pokrojoną w plasterki szynką i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C

1 komentarz: