Sezon szparagowy w pełni, trzeba go wykorzystać najlepiej jak możemy. To jedna z wielu pysznych szparagowych propozycji. Delikatne zielone szparagi w połączeniu z wyrazistym parmezanem i masą jajeczną nabierają charakteru :)
100g masła
1,5 szklanki mąki
3 łyżki wody
4 łyżki parmezanu, starego na
drobnych oczkach
szczypta soli
15-20 zielonych szparagów,
najlepiej dość cienkich
150g wędzonej szynki
Zalewa:
150 ml śmietanki 18%
50 ml mleka
3 jajka
Sól, czarny pieprz
5 łyżek tartego parmezanu
Zimne masło siekamy z mąką,
dodajemy masło, sól i parmezan. Ugniatamy na jednolitą masę, formujemy kulę i
odstawiamy do lodówki.
Szparagi gotujemy w osolonej i
osłodzonej wodzie, gdy będą al dente hartujemy
w zimnej wodzie i osuszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy,
leniuszki oblepiają ściany foremki używając opuszków palców :) Spód nakłuwamy
widelcem, przykrywamy papierem, wysypujemy na niego groch lub fasolę, by kruche
ciasto było równe. Podpiekamy 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
W tym czasie, w misce
roztrzepujemy widelcem lub miotełką jajka ze śmietaną i mlekiem, na koniec
dodajemy tarty parmezan, lekko solimy i pieprzymy.
Na podpieczonym spodzie układamy
szparagi, główkami do środka, posypujemy pokrojoną w plasterki szynką i
zalewamy masą jajeczną. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Piszę się na kawałek takiej tarty. Pycha :)
OdpowiedzUsuń