piątek, 27 lipca 2012

Francuskie sakiewki z kurkami

Choć można wymyślać tysiące wersji i dań z ciasta francuskiego, ta ma swój niepowtarzalny smak, pachnący latem, wakacjami :)


Opakowanie ciasta francuskiego
1 duża pierś z kurczaka
1 cebula
250g kurek
2 łyżki mascarpone
1 roztrzepane jajko

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać posiekane kurki i pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Solą i pieprzem doprawić do smaku. Na koniec połączyć z mascarpone.

Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty, na środek układamy farsz, zlepiamy łącząc wszystkie 4 narożniki na środku sakiewki. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 220°C.

Podawać na ciepło, choć i za zimno są nieziemsko pyszne! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz