Sezon jagodowy w pełni, ciężko się powstrzymać, by nie wykorzystać ich do kolejnego przepisu. Tort jagodowy z dużą ilością bitej śmietany i białą czekoladą, obficie obsypany jagodami musiał powstać w ekspresowym tempie, szczególnie że urodziny zbliżały się wielkimi krokami.
5 jajek
7 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki oleju
3 łyżki wrzątku
szczypta soli
500ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany
100g białej czekolady
700g czarnych jagód
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i cały czas ubijamy. Dodajemy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, a na końcu wrzątek.
Wylewamy na tortownicę, pieczemy 15-20 minut w temperaturze 170°C.
Śmietanę z fixem i cukrem ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę.
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty, nasączamy sokiem jabłkowym, wykładamy połowę masy śmietanowej, posypujemy jagodami. Przykrywamy drugiem blatem, wylewamy pozostałą śmietanę i gęsto układamy jagody!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz