250g twarogu
250g masła
2,5 szklanki mąki
300-400g musu jabłkowego
To nie pomyłka! Ciasto jest bez jajek. Mogą je jeść
alergicy, a ze względu na brak cukru w cieście, można je także wykorzystać do
produkcji słonych przekąsek, kruchych pierogów czy tart. Ciasto jest elastyczne, rewelacyjnie się wałkuje, nie
przerywa się!
Zimne masło posiekać w kostkę, dodać przesianą mąkę i
pokruszony palcami twaróg. Opuszkami palców ciasto wyrobić na jednolitą masę.
Schłodzić przez noc (minimum 2 godziny) w lodówce.
Ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm, wykrawamy trójkąty,
nadziewamy musem jabłkowym, zwijamy i nadajemy łukowaty kształt :)
Układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 200°C i pieczemy na złotobrązowy kolor przez 10-12 minut!
Studzimy na kratce, letnie rogaliki lukrujemy. Smacznego!
Śniadanko, pyszne. W sam raz na początek dnia:)
OdpowiedzUsuńdlaczego ja jestem w realu, a one w komputerze. Czy nie można by tego zgrać ? :D Wyglądają oszałamiająco!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wyglądają bosko, kupiłam dziś w lidlu jabłka prażone, wprawdzie na szarlotkę, ale posłużą na nadzienie do rogalików, pyszności:)
OdpowiedzUsuń