niedziela, 1 lipca 2012

Krucho-serowe rogaliki z musem z letnich jabłek


250g twarogu
250g masła
2,5 szklanki mąki
300-400g musu jabłkowego




To nie pomyłka! Ciasto jest bez jajek. Mogą je jeść alergicy, a ze względu na brak cukru w cieście, można je także wykorzystać do produkcji słonych przekąsek, kruchych pierogów czy tart. Ciasto jest elastyczne, rewelacyjnie się wałkuje, nie przerywa się!

Zimne masło posiekać w kostkę, dodać przesianą mąkę i pokruszony palcami twaróg. Opuszkami palców ciasto wyrobić na jednolitą masę. Schłodzić przez noc (minimum 2 godziny) w lodówce.

Ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm, wykrawamy trójkąty, nadziewamy musem jabłkowym, zwijamy i nadajemy łukowaty kształt :)
Układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy na złotobrązowy kolor przez 10-12 minut!


Studzimy na kratce, letnie rogaliki lukrujemy. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Śniadanko, pyszne. W sam raz na początek dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego ja jestem w realu, a one w komputerze. Czy nie można by tego zgrać ? :D Wyglądają oszałamiająco!


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bosko, kupiłam dziś w lidlu jabłka prażone, wprawdzie na szarlotkę, ale posłużą na nadzienie do rogalików, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń