wtorek, 10 lipca 2012

Słodki chłodnik z chmurkami!

Zupa "nic"- smak z dzieciństwa, do którego wracam w każde wakacje. Waniliowy chłodnik z puszystymi piankami, kochają wszystkie dzieci i nie tylko :) 



1l mleka
2 całe jajka
2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
szczypta soli
1 płaska łyżka cukru
1,5 szklanki wrzątku

W garnku z grubym dnem doprowadzamy mleko do wrzenia. W małej miseczce ucieramy żółtka z cukrem i skrobią, a następnie dodajemy chochelkę gorącego mleka. Masę żółtkową wlewamy mleka i zagotowujemy cały czas mieszając.

W płaskim garnku ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy łyżkę cukru i ubijamy do momentu, aż się rozpuści. Nożem oddzielamy białka od obwodu garnka (obkrawamy jak biszkopt z tortownicy). Po ściance garnka wlewamy wrzątek, białko powinno się podnieść, a woda znajdować pod nim. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aż pianka się zetnie. Nie stawiamy jej na ogniu, ani nie gotujemy, bo zrobi się gumowa!

Chłodnik mocno schładzamy w lodówce, łyżką nakładamy pianki.

Smacznego!





2 komentarze:

  1. dlaczego nigdy tego nie jadłam?... :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taka zupę-deser, uwielbiają ją moje dzieci i...mąż:)

    OdpowiedzUsuń